شرح صحیفه سجادیه دعای سی و هشتم (۹۰۲)
حجت الاسلام والمسلمین موسوی مطلق: بسم الله الرحمن الرحیم وَ مِنْ ذِي فَاقَةٍ سَأَلَنِي فَلَمْ أُوثِرْهُ ، وَ مِنْ حَقِّ ذِي حَقٍّ لَزِمَنِي لِمُؤْمِنٍ فَلَمْ أُوَفِّرْهُ ، وَ مِنْ عَيْبِ مُؤْمِنٍ ظَهَرَ لِي فَلَمْ أَسْتُرْهُ ، وَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ عَرَضَ لِي فَلَمْ أَهْجُرْهُ «خدایا! به سوی تو پوزش می‌برم … و از نیازمندی که از من چیزی خواست و من او را بر خود برتری ندادم، و از حقی که مؤمنی بر گردن من داشت و من آن را به‌طور کامل ادا نکردم، و از عیبی از مؤمنی که برایم آشکار شد و من آن را نپوشاندم، و از هر گناهی که بر من عرضه شد و من از آن دوری نکردم.» نکات مهم این فراز عبارتند از: ۱. کوتاهی در ایثار نسبت به نیازمندان. «وَ مِنْ ذِي فَاقَةٍ سَأَلَنِي فَلَمْ أُوثِرْهُ» ذِي فَاقَةٍ: صاحب نیاز، فقیر، مستمند. فَلَمْ أُوثِرْهُ: او را بر خود مقدم نداشتم، ایثار نکردم. ایثار یعنی بخشیدن آن‌چه خود به آن نیاز داری. قرآن در وصف انصار می‌فرماید: «وَيُؤْثِرُونَ عَلَى أَنفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ» (حشر: ۹) «و آنان دیگران را بر خود مقدم می‌دارند، هرچند خود نیازمند باشند.» امام سجاد علیه‌السلام با فروتنی اعتراف می‌کند که گاهی اگر نیازمندی از او درخواستی کرده، به اندازه‌ی ایثار عمل نکرده است. این فراز ما را به سخاوت و اولویت دادن به دیگران دعوت می‌کند. ۲. کوتاهی در ادای حقوق مؤمنان «وَ مِنْ حَقِّ ذِي حَقٍّ لَزِمَنِي لِمُؤْمِنٍ فَلَمْ أُوَفِّرْهُ» در جامعه‌ی ایمانی، هر انسان نسبت به دیگران مسئولیت دارد: از حق‌الناس مالی تا احترام، همکاری و حمایت معنوی. امام می‌فرماید: اگر حقی از مؤمنی بر من واجب شد و آن را تمام ادا نکردم، از خدا پوزش می‌طلبم. این یادآور دقت در حق‌الناس است؛ زیرا در روایات آمده: «الْمُفْلِسُ مَنْ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِصَلَاةٍ وَ صِيَامٍ وَ زَكَاةٍ وَ يَأْتِي وَ قَدْ شَتَمَ هَذَا… فَيُؤْخَذُ مِنْ حَسَنَاتِهِ فَيُطْرَحُ عَلَيْهِ» یعنی: «ورشکسته‌ی حقیقی کسی است که عبادت‌ها دارد، ولی حق مردم بر گردن اوست.» در کتب روائی ما بابی به نام حق المومن علی المومن وجود دارد و در این موضوع احادیث بسیاری از شیعه و سنی نقل شده است. ۳. آشکار کردن عیب مؤمن «وَ مِنْ عَيْبِ مُؤْمِنٍ ظَهَرَ لِي فَلَمْ أَسْتُرْهُ» پوشاندن عیب مؤمن از بزرگ‌ترین عبادات است. پیامبر اکرم ﷺ فرمود: «مَن سَتَرَ مُسلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ يَومَ القِيامَةِ» «هر که عیب مسلمانی را بپوشاند، خدا در قیامت عیب او را می‌پوشاند.» لسان العارفین حافظ شیرازی گفته: به پیرِ میکده گفتم که چیست راه نجات بخواست جامِ می و گفت عیب پوشیدن. امام العارفین و زین العابدین علیه‌السلام می‌فرماید: اگر لغزشی از برادر ایمانی دیدم و آن را پنهان نکردم، از خدا پوزش می‌طلبم. این هشدار به ماست که غیبت، افشاگری و سرزنش دیگران، خلاف روح ایمان و برادری است. ۴. ناتوانی در ترک گناه «وَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ عَرَضَ لِي فَلَمْ أَهْجُرْهُ» إِثْمٍ عَرَضَ لِي: گناهی که در برابر من پیش آمد (وسوسه یا زمینه‌ی گناه) در اینجا امام از گناهان شخصی یاد می‌کند: هر گناهی که پیش آمد و من از آن نگریختم. واژه‌ی «عَرَضَ» نشان می‌دهد که امام گناه را به عنوان مهمان ناخوانده‌ای می‌بیند که بر دل انسان می‌گذرد. وظیفه‌ی مؤمن این است که از این مهمان ناخوشایند روی بگرداند و هجرت از گناه کند؛ یعنی دل و عمل خود را از آن جدا سازد.

۱۵ ماده مخدر جدید در کشور شناسایی شد؛ اسامی عجیب و غریب
مشاور رئیس جمهور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر از شناسایی ۱۵ نوع ماده مخدر و روانگردان جدید در کشور خبر داد و گفت: این مواد در سطح جهانی مصرف می‌شود و پس از آن که وزارت بهداشت و سازمان بهداشت جهانی با دریافت گزارش‌ها، بررسی‌ها را آغاز می‌کنند، در صورت تأیید شدن ماهیت مخدر بودن آن، به کشورها اعلام می‌شود که آن ماده، مخدر است.حسین ذوالفقاری درباره ورود ۸۵ نوع ماده مخدر جدید در ۵ ماه گذشته در سطح جهان و گزارش‌هایی درباره موادی مانند «کپتاگون»،افزود: ظهور مواد مخدر صنعتی در جهان، معمولاً یک فرآیند طولانی را می‌گذراند؛ به این معنا که مخدر تولید و توزیع شده و افراد آن را با اسامی مختلف مصرف می‌کنند، بدون آنکه در ابتدا مشخص باشد که ماهیت مخدر دارد.ذوالفقاری ادامه داد: به دلیل آنکه این مواد جدید، هنوز در قوانین کشورها جرم‌انگاری نشده‌اند، مشکل جدید به وجود می‌آید؛ در چنین شرایطی حتی اگر مأموران انتظامی این مواد را کشف کنند، به دلیل نبود قانون مشخص برای برخورد، سیستم قضایی با مشکل مواجه می‌شود. راهکار این موضوع، جرم‌انگاری این مواد از طریق مجلس شورای اسلامی است تا برای آنها مجازات تعیین شود و سپس، پلیس و دستگاه قضایی بتوانند برخورد قانونی انجام دهند.وی با اشاره به پیشنهاد ارائه‌شده از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: در همین راستا و در تدوین لایحه‌ای جدید به مجلس، پیشنهاد داده‌ایم که پس از اعلام رسمی سازمان بهداشت جهانی مبنی بر مخدر بودن یک ماده، ستاد مبارزه با مواد مخدر بتواند آن را به‌عنوان مخدر غیرقانونی تلقی کند و بر مبنای نوع مخدرهای هم‌سنخ، امکان تعیین مجازات از سوی قضات فراهم شود. اگر مجلس این لایحه پیشنهادی را تصویب کند، امکان اجرای این روند میسر می‌شود.به گفته ذوالفقاری، اکنون ۱۵ نوع مواد روانگردان و در مقادیر محدود با نام‌های «بومزای»، «دستمال»، «کروکودیل»، «غبار میمون»، «سورچه»، «قات»، «کمیکال»، «کیت کت»، «اسپایس»، «فلاکا»، «فتانیل»، «ترنک»، «C-B۲»، «کتامین و بتل کتامین» و «کی-۲» در کشور وجود دارد.

کلاهبرداری ۵۵۰ میلیارد تومانی با عنوان پیش فروش آپارتمان
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی فراجا گفت: کارآگاهان فرد شیادی را که به بهانه پیش فروش آپارتمان از ۵۰ شهروند حدود ۵۵۰ میلیارد تومان کلاهبرداری کرده بود، شناسایی و هنگام خروج غیرقانونی از کشور دستگیر کردند.سرهنگ حجت متقی اظهار کرد: در پی وصول گزارشی و همچنین دریافت شکایات متعدد از سوی شهروندان یکی از استان‌های جنوبی کشور مشخص شد فردی با هویت معلوم و با استفاده از شیوه‌ها و شگردهای متقلبانه تحت عنوان پیش فروش واحدهای مسکونی اقدام به کلاهبرداری گسترده کرده است.وی افزود: طبق بررسی‌ها متهم با تبلیغات فریبنده در فضای مجازی و ارائه وعده‌های غیر واقعی مبالغ قابل توجهی از متقاضیان دریافت کرده و پس از آن متواری شده بود که بررسی‌ها حاکی از قصد وی برای خروج غیر قانونی از کشور بود.معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی فراجا با اشاره به حساسیت موضوع گفت: بلافاصله پرونده به صورت ویژه در دستور کاری کارآگاهان قرار گرفت و با هماهنگی مرجع قضایی دستور ممنوع الخروجی متهم صادر شد که کارآگاهان با انجام اقدمات اطلاعاتی و فنی مسیر تردد متهم را شناسایی کردند.وی با بیان اینکه در نهایت با هماهنگی قضایی و همکاری کارآگاهان، متهم در حین تلاش برای خروج غیر قانونی از کشور شناسایی و در یک عملیات غافلگیرانه دستگیر شد، ادامه داد: فرد کلاهبردار در بازجویی‌های انجام شده اعتراف کرد با تبلیغات گسترده در فضای مجازی و به کارگیری ترفند پیش فروش واحدهای مسکونی، از حدود ۵۰ نفر از شهروندان مبلغی بالغ بر ۵۵۰ میلیارد تومان کلاهبرداری کرده است.

نداشتن کلاه ایمنی در صدر تخلفات موتورسواران تهرانی
رییس پلیس راهور تهران بزرگ از ثبت بیش از یک میلیون و ۲۱۰ هزار فقره اعمال قانون برای موتورسیکلت‌سواران در پاییز امسال خبر داد و گفت: نداشتن کلاه ایمنی در صدر تخلفات موتورسواران است.سردار سید ابوالفضل موسوی پور در این باره افزود: در این مدت بیش از یک میلیون و ۲۱۰ هزار فقره اعمال قانون برای موتورسیکلت‌ها در سطح پایتخت ثبت شده است که نشان‌دهنده ضرورت توجه جدی‌تر به انضباط ترافیکی در این حوزه است.وی ادامه داد: استفاده نکردن از کلاه ایمنی با بیش از ۵۴۶ هزار فقره همچنان در صدر تخلفات قرار دارد؛ موضوعی که بیشترین نقش را در شدت جراحات و مرگ‌ومیر موتورسواران دارد.به گفته سردار موسوی پور، عبور از محل ممنوع با بیش از ۱۴۴ هزار و ۹۰۰ فقره از دیگر تخلفات پرتکرار بوده و عبور از خطوط ویژه نیز بیش از ۸۳ هزار و ۸۰۰ فقره ثبت شده که موجب اختلال در حرکت ناوگان حمل‌ ونقل عمومی می‌شود.وی ادامه داد: پوشش یا مخدوش‌کردن پلاک با بیش از ۷۷ هزار و ۷۴۰ فقره از تخلفاتی است که معمولاً برای فرار از قانون انجام می‌شود و برخورد با آن با جدیت ادامه دارد.سردار موسوی پور افزود: همچنین عبور یا توقف در پیاده‌رو با بیش از ۴۸ هزار فقره از تخلفاتی است که مستقیماً امنیت عابران پیاده را تهدید می‌کند

حذف وام ازدواج صحت ندارد
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با تکذیب برخی شایعات مبتنی بر حذف وام ازدواج در بودجه سالانه، تاکید کرد: وام ازدواج یکی از مواردی است که از منابع داخلی بانک‌ها تامین می‌شود و این هیچ ربطی به قانون بودجه ندارد و در لایحه بودجه هیچ الزام قانونی برای حذف وام ازدواج وجود ندارد.علیرضا رحیمی درباره وضعیت وام ازدواج و موضوع حذف شدن آن در بودجه سال آینده، اظهار کرد: وام ازدواج یکی از مواردی است که از منابع داخلی بانک‌ها تامین می‌شود و این هیچ ربطی به قانون بودجه ندارد، همیشه مبلغ وام ازدواج در قانون بودجه ذکر می‌شود و این جزو قوانین تکالیفی است که در قوانین بالادستی وجود دارد.وی افزود: قانون برنامه هم این موضوع را پوشش داده و دولت هم اعلام کرده که تمامی تبصره‌های بودجه ۱۴۰۴ را در بودجه ۱۴۰۵ ابقا کرده است، طبق همین، در تبصره ۱۵ بند ۳، مبلغ ۲۷۰ همت برای وام قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری و پدیده خرید و ساخت مسکن در سال ۱۴۰۴ اختصاص یافته بود که این مبلغ برای سال آینده هم ابقا شده است.به گفته وی، مجلس می‌تواند این مبلغ را افزایش یا کاهش دهد یا هر تصمیمی کمیسیون فرهنگی و صحن علنی مجلس بگیرند را اجرا کند، اما این وام از منابع داخلی است و ربطی به قانون بودجه ندارد، پس در این لایحه هیچ الزام قانونی برای حذف وام ازدواج وجود ندارد.رحیمی ادامه داد: بنابراین وام ازدواج همچنان برقرار است و جای هیچ نگرانی از این باب وجود ندارد.معاون جوانان وزیر ورزش و جوانان با اشاره به وضعیت پرداخت وام‌های ازدواح تا کنون خاطر نشان کرد: سال گذشته ۶۱۳ هزار فقره وام ازدواج پرداخت شد، امسال تا پایان آذرماه نیز ۴۹۴ هزار فقره وام ازدواج توسط بانک‌ها به متقاضیان پرداخت شده است.وی با بیان اینکه در حال حاضر، ۵۴۹ هزار نفر در صف دریافت وام ازدواج هستند، تاکید کرد: صف‌ وام ازدواج همیشه وجود داشته، اما بعضی وقت‌ها طولانی‌تر شده و بعضی وقت‌ها کوتاه‌تر؛ بانک مرکزی نیز فشار می‌آورد که بانک‌ها همکاری کنند تا این مشکل حل شود.

مقالات مرتبط

احداث آرامستان با شهرداری است نه استانداری

عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه استانداری تهران اعلام کرده…

5 ژانویه 2026

حضور ۵۶۰ هزار دانش‌آموز در مراسم اعتکاف

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت‌آموزش و پرورش از حضور ۵۶۰ هزار دانش‌آموز…

5 ژانویه 2026

اعتبار چهار ماهه کالابرگ یکجا واریز شد؛ یارانه نقدی حذف نمی‌شود

براساس اطلاعیه شورای اطلاع‌رسانی دولت درباره طرح جدید بهبود معیشت مردم،‌ مرحله…

5 ژانویه 2026

دیدگاهتان را بنویسید