برنج 50 هزار تومانی هفته آینده عرضه می‌شود

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی گفت:‌ برنج وارداتی پاکستانی و هندی از هفته آینده ارزان‌تر به دست مردم می‌رسد.
به گزارش رسانه‌ها، سعید راد درباره عرضه برنج خارجی خبر داد: با توجه به کمبود و گرانی برنج خارجی در بازار، براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته از هفته آینده برنج خارجی با نرخ مصوب در کشور عرضه می‌شود. او افزود: برای جبران کمبود و تنظیم بازار برنج خارجی طی روزهای گذشته 
۷۴ هزار تن برنج وارد کشور شده و اکنون در حال حمل به استان‌هاست و از هفته آینده با نرخ مصوب ۵۰ هزار تا 
59 هزار و 800 تومان برای برنج هندی و ۵۰ هزار تا ۶۶ هزار تومان برای برنج پاکستانی بسته به نوع برنج توزیع می‌شود. 
مدیرعامل بازرگانی دولتی گفت: برنج‌های تنظیم بازار در فروشگاه‌ها، بنکداری و سوپرمارکت‌ها توزیع می‌شود و در استان تحت نظارت تنظیم بازار، بازرسی وزارت جهادکشاورزی، وزارت صمت و سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده است.
 انتقاد از گرانی برنج
گفتنی است، قیمت‌ برنج خارجی در چند ماه گذشته بالاتر از نرخ مصوب بوده است؛ به عنوان مثال برنج پاکستانی از ۱۱۰ تا ۱۶۰ هزار تومان و برنج هندی ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان به فروش رفت. بررسی قیمت فعلی بازار و وعده قیمتی که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی وعده می‌دهند قیمت برنج پاکستانی تا ۱۰۰ هزار تومان در هر کیلوگرم کاهش می‌یابد.
این در حالی است که به گزارش ایسنا، جواد نیک‌بین؛ عضو کمیسیون برنامه و بودجه با انتقاد از گرانی برنج گفت: واردکنندگان برنج ارز ۲۸ هزار تومانی دریافت می‌کنند اما برنج را در بازار هر کیلوگرم ۲۵۰ هزار تومان می‌فروشند. وضعیت فعلی بازار ناشی از عدم نظارت یا تصمیمات خلق‌الساعه جلسه سران قواست. مجلس هم نظارت درستی ندارد و در نتیجه شاهد چنین وضعیت در بازار هستیم.
 وعده‌هایی برای تنظیم بازار برنج
البته وعده‌هایی برای تنظیم بازار برنج داده شده اما تحقق نیافته است. «مجیدرضا خاکی»؛ دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران، چندی پیش از بازگشایی ثبت ‌سفارش ۱۲۰هزارتن انواع برنج پاکستانی و ۱۸۰هزارتن انواع برنج هندی در دو مرحله خبر داد و گفت: «در صورت تسریع در پرداخت ارز و تسهیل شرایط ترخیص و تحویل کالا، پیش‌بینی می‌شود با تحقق این حجم ثبت ‌سفارش، شاهد تعدیل قیمت برنج ایرانی و آرامش نسبی در بازار باشیم.»
«محمدرضا طلایی»؛ مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در 26 مهرماه سال جاری، از آغاز خرید مستقیم برنج از کشاورزان خبر داد و گفت: «با این اقدام، دلالان از چرخه بازار برنج حذف می‌شوند و محصول مستقیماً از کشاورزان به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد.»
به گفته او، این طرح بخشی از سیاست جدید دولت برای تنظیم بازار کالاهای اساسی از جمله برنج و روغن است تا نقش واسطه‌ها در زنجیره توزیع کاهش یابد و سود اصلی نصیب تولیدکنندگان واقعی شود.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی افزود که خرید برنج به‌صورت مستقیم از کشاورزان حدود یک ماه است که آغاز شده و همچنان ادامه دارد و تمام ارقام برنج، بسته به کیفیت و نوع، مستقیماً از کشاورزان خریداری می‌شود تا در زمان مناسب وارد بازار شود. این اقدام می‌تواند اساس نظام توزیع عادلانه و شفاف قیمت‌ها را شکل دهد و نقش دلالان را در تعیین نرخ نهائی از بین ببرد.
طلایی به ذخیره‌سازی هدفمند برنج برای ماه‌های پایانی سال اشاره کرد و گفت: «برنج‌های خریداری ‌شده در زمان مقتضی توزیع می‌شوند تا از ایجاد نوسانات قیمتی جلوگیری شود.»
 عدم تحقق وعده‌ها
گفتنی است، وعده وزیر جهاد کشاورزی برای کاهش قیمت برنج با فرا رسیدن فصل برداشت اگرچه مدت کوتاهی محقق شد اما وجود اراده‌های تجاری در وزارتخانه و دلالان اطراف آن، این وعده را به شکست کشاند.
با وجود آغاز برداشت داخلی از مردادماه، عرضه گسترده‌ای در بازار دیده نمی‌شود. برخی برنج‌ها را خریداری و انبار(احتکار) می‌کنند. البته کشاورزان برای تسویه بدهی‌ها و گذران زندگی بخشی از محصول خود را می‌فروشند اما به‌دلیل تجربه سال گذشته که حاصل کار مدیران تاجرمآب بود تمایل چندانی به فروش بخش دیگری از محصول ندارند؛ زیرا محصول خود را در سال قبل به حداقل قیمت فروختند و تنها چند ماه بعد شاهد دو برابر شدن نرخ‌ها بودند؛ ازاین‌رو امسال ترجیح می‌دهند بخش عمده محصول را نگه دارند تا در آینده به نرخ روز عرضه کنند.
گفتنی است، دولت با مدیریت هوشمند عرضه در فصل‌های پرفروش (مانند نوروز)، توان کنترل قیمت‌ها و جلوگیری از افزایش ناگهانی نرخ برنج را خواهد داشت؛ به شرطی که اراده‌های تاجرمآبانه از وزارتخانه‌های جهادکشاورزی و صمت خارج شوند. 
همچنین طرح جدید وزارت جهاد کشاورزی با محوریت خرید مستقیم، گسترش روستا بازارها و حضور تشکل‌های تولیدی، حرکتی جدی برای بازگرداندن تعادل به بازار برنج و حمایت از کشاورزان ایرانی به شمار می‌رود.

منبع : کیهان

مقالات مرتبط

FATF تنها امید برای اجرای واقعی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران است

مجله تحلیلی آمریکایی گزارش داد: سازوکار FATF امید اصلی برای اجرا شدن…

19 آبان 1404

تأمین مسکن  اولویت اصلی دولت است

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: اولویت اول دولت در سال جاری ساخت مدارس…

19 آبان 1404

ایران همواره مدافع همسایگانش بوده است

مشاور امور بین‌الملل رهبر معظم انقلاب گفت: کشورهای همسایه و حاشیه خلیج‌…

19 آبان 1404

دیدگاهتان را بنویسید