امروز: 1405/04/25 ساعت : 03:13

جنگ ایران عامل نمایش ضعیف در چین

مروری بر روایت رسانه‌های معتبر دنیا از نمایش بی‌دستاورد و ضعیف ترامپ در چین

برخی انتظار داشتند سفر اخیر ترامپ به چین آورده‌ها و توافقات زیادی داشته باشد؛ خصوصا این که ترامپ هیئتی بلندبالا از صاحبان شرکت‌ها و کسب‌وکارهای بزرگ آمریکایی را با خود برد و در میانه جنگ ایران و بسته بودن تنگه هرمز قرار داشت؛ تنگه‌ای که سهم قابل توجهی در تامین نفت مورد نیاز چین دارد؛ اما آنچه در عمل اتفاق افتاد اینگونه نبود و رسانه‌ها و اندیشکده‌های معتبر دنیا از جمله آمریکا، آن را سفری بی‌دستاورد خواندند که تحت سایه گرفتاری ترامپ در جنگ ایران قرار گرفته بود؛ ایران به عنوان قدرتی که حالا با این دفاع و پاسخ جانانه از خود رونمایی کرده، ابهت آمریکا را شکسته تا جایی که چین برای نخستین بار این کشور را علنا درباره تایوان تهدید می‌کند.
سی‌ان‌ان در گزارش خود با عنوان «ترامپ چین را ترک می‌کند، بدون دستاورد، اما با نشانه‌هایی از یک رابطه پایدار» اشاره کرد که رئیس‌جمهور آمریکا بدون هیچ نشانه‌ای فوری مبنی بر اینکه آمریکا و چین چالش‌های دشوار روابط خود را حل کرده‌اند، پکن را ترک کرد. این رسانه آمریکایی با اذعان به این که جنگ با ایران بر این اجلاس سایه افکنده بود، نوشت: «چین شریک نزدیک ایران و خریدار اصلی نفت آن است. این موضوع بخشی از بیش از دو ساعت بحث بین دو رهبر بود، اما ترامپ بدون هیچ نشانه روشنی از پکن مبنی بر تمایل به تحت فشار قرار دادن تهران برای همکاری با خواسته‌های آمریکا، جلسه را ترک کرد».
سی‌ان‌ان درباره سایر موضوعات مورد بحث نیز گزارش داد: «جزئیات توافقات تجاری که ترامپ پیشتر وعده داده بود، مشخص نیست؛ مقامات ارشد آمریکا اظهاراتی داشته‌اند اما هیچ اعلامیه‌ای منتشر نشده و چین نیز آن‌ها را تایید نکرده است». درباره موضوع مورد مناقشه این دو قدرت جهانی یعنی «تایوان» نیز به نقل از شی‌جین‌پینگ نوشت: «(درصورت عدم مدیریت صحیح این موضوع) دو کشور دچار درگیری خواهند شد و تمام روابط را در معرض خطر بزرگی قرار می‌دهد». در ادامه این رسانه لحن شی را به طور غیرمعمولی صریح دانست که متفاوت از ارزیابی‌های خوشبینانه درباره ثبات استراتژیک میان دو کشور است.
هفته‌نامه انگلیسی گاردین نیز در گزارش خود با عنوان «ترامپ چین را بدون هیچ پیشرفتی در مورد ایران، تایوان یا هوش مصنوعی ترک می‌کند» گزارش داد که رئیس‌جمهور آمریکا چین را پس از نشستی که پیشرفت ملموسی را ارائه نمی‌کرد، ترک کرد. گاردین نوشت که ترامپ در حالی وارد مذاکرات شد که «به دلیل جنگ طولانی مدتش در ایران ضعیف شده بود» و ادامه داد: «در عوض، شی تندترین لفاظی‌های این نشست را درباره تایوان بیان کرد؛ در حالی که ترامپ نتوانست مخالفت خود را با او نشان دهد». و اشاره کرد که: «سال گذشته، ایالات متحده یک بسته تسلیحاتی بی‌سابقه ۱۱ میلیارد دلاری برای تایوان تصویب کرد که خشم پکن را برانگیخت. قرار است امسال بسته دیگری به ارزش ۱۴ میلیارد دلار تصویب شود، اما کاخ سفید این طرح‌ها را پیش از سفر ترامپ به پکن متوقف کرده».
روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز نیز در مقاله خود با عنوان «ترامپ چاپلوس بود، شی مصمم. تفاوت‌ها به‌وضوح آشکار بود» نوشت برخلاف لفاظی‌های ترامپ در داخل آمریکا، او با شی با لحنی آشتی‌جویانه صحبت کرد. این روزنامه نیز به چندین مورد چاپلوسی‌های ترامپ اشاره کرد و با ذکر لحن قاطع شی پیرامون تایوان نوشت: «این شکاف مستقیماً به سطح جدیدی از اعتماد به نفس و اقتداری اشاره دارد که آقای شی اتخاذ کرده، در حالی که او نظاره‌گر فرو رفتن ایالات متحده در درگیری با ایران است، یک رویارویی دیگر در خاورمیانه که خروج آسانی از آن وجود ندارد». این روزنامه در ادامه با اشاره به حضور هیئتی از صاحبان شرکت‌ها و کسب‌کارهای آمریکایی نوشت: «آقای شی گروه مشابهی را به همراه نیاورد. هیچ مدیری از BYD، خودروساز بزرگ چینی که سعی در کشف چگونگی تجارت در ایالات متحده دارد، یا DeepSeek، شرکت نوآور هوش مصنوعی که در قلب نبرد با شرکت‌های هوش مصنوعی در ایالات متحده قرار دارد، حضور نداشت».
مجله خبری آمریکایی فارن‌پالسی نیز در مقاله خود با عنوان «نشست ترامپ و شی؛ به غایت مبتذل و بی‌خاصیت» از بی‌میلی رسانه‌های چینی به پوشش اخبار و حواشی این سفر گفت و نوشت: «ترامپ و شی در خصوص مسائل بنیادین به توافق خاصی دست نیافتند» و ادامه داد: «هیچ نشانه‌ای از گشایش درباره ایران، تایوان و ژاپن دیده نشد» و درباره ادعای ترامپ درباره این که «شی به‌شدت قول داده به ایران تسلیحات نرساند»، نوشت: «این ادعا عملا بی‌معناست چرا که هرگونه کمک نظامی چین به تهران از پیش نیز به صورت پنهانی و زیرمیزی انجام می‌شده است».
فارن پالسی در ادامه تحلیل مهمی در رابطه با شرایط تغییر نظم در دنیا و افول آمریکا ارائه داد که به این شرح است: «چین دیگر نیازی به مشروعیت‌بخشی از سوی ایالات متحده ندارد. برتری جهانی این کشور اکنون به اندازه کافی تثبیت شده است. در همین حال، رهبری جهانی ایالات متحده تحت هدایت دولتی که به طور هم‌زمان انزواطلب است، با متحدان خود خصومت دارد و درگیر چالش‌های نظامی است، متزلزل‌تر از هر زمان دیگری به نظر می‌رسد؛ تا جایی که حتی شرکای دیرین آمریکا نیز با چرخش به سمت پکن، در حال متوازن‌سازی روابط خود در برابر واشنگتن هستند. در واقع، در طول این سفر این ترامپ بود که به نظر می‌رسید به دنبال کسب تأیید و مشروعیت».
اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک نیز در مقاله‌ای با عنوان «اصل مطلب کجاست؟ دیدار کم‌فروغ ترامپ با شی» نوشت ترامپ در این سفر عملکردی پایین‌تر از حد انتظار داشت. این نشریه بزرگ‌ترین مسئله را در این سفر «تایوان» دانست که با هشدار صریح شی همراه شد. این اندیشکده زمان‌بندی این هشدار را با تایید دومین بسته تسلیحاتی توسط کنگره برای فروش به تایوان که حالا منتظر چراغ سبز کاخ سفید است، معنادار دانست که سعی می‌کند ترامپ را متقاعد کند تا آن را لغو کند. هم‌چنین بزرگ‌ترین خطای استراتژیک نیز از دید این نشریه رویکرد ترامپ نسبت به چین بود که «آمریکا را به گونه‌ای تصویر کرد که گویی به شدت به التفات و همراهی پکن نیاز دارد».
در مجموع با مرور گزارشات و تحلیل‌های رسانه‌های معتبر جهان، مانند آنچه در این گزارش اشاره شد، نشانه‌ای روشن به دست می‌آید که کیفیت سفر ترامپ به چین حکایت از تضعیف جدی آمریکا در نقش‌آفرینی بین‌المللی دارد. که آن هم همانطور که غالبا اشاره کردند، در اثر گیر افتادن در جنگ ایران است. جنگی که می‌خواست چند روزه آن را تعیین تکلیف کند اما تمام پایگاه‌هایش به همراه آواکس و اف35 و انواع جنگنده و پهپاد و بالگرد خورد و در رسیدن به اهداف کلان خود ناکام ماند. حالا چین به عنوان قدرت دوم دنیا ابهت آمریکا را شکسته می‌بیند و برای اولین بار تهدیداتی جدی علیه هرگونه اقدام آمریکا در تایوان انجام می‌دهد.
حال باید دید مسئولین ما خصوصا دستگاه دیپلماسی خود را در اندازه حقیقی که رسانه‌ها و اندیشکده‌های مهم جهان تصویر می‌کنند، می‌بینند؟ موضع اخیر عراقچی در کنفرانس خبری نشست بریکس (که رقیب و در مقابل قدرت آمریکا تعریف می‌شود) اما نشان می‌دهد پاسخ منفی است؛ جایی که او علی‌رغم توهین‌ها و تهدیدهای ترامپ هم‌چنان از تبادل پیام گفت.

حمید لشگری

ثبت دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیشنهاد و نظر شما در مورد این مطلب:

برای نظر دادن درباره این مطلب و دیگر مطالب ثبت نام کنید یا اگر حساب دارید وارد شوید

دیدگاه جدید

برای نظر دادن درباره این مطلب و دیگر مطالب ثبت نام کنید یا اگر حساب دارید وارد شوید

ℹ️

پیام سیستم