چگونگی تشکیل حزب الله لبنان

به مناسبت سالگرد شهادت سید مقاومت شهید سید حسن نصرالله
گرچه هنوز درباره تاریخ شکل گیری رسمی حزب الله لبنان بین مورخان اختلاف است و برخی آن را به سال 1982 و برخی دیگر به سال 1985 نسبت می دهند، به هر حال حزب الله لبنان حاصل همگرایی و اتحاد مجموعه ای از نیروهای مبارز در صحنه نبرد با اسرائیل در لبنان بود و هسته اولیه آن از اعضا و نیروهای سازمان جنبش محرومان زمین (امل)، سازمان جهاد اسلامی، اعضای حزب الدعوه که به رهنمود علامه سید محمد حسین فضل الله به این سازمان پیوستند و بخشی از اعضای جنبش فتح (شاخه ابوجهاد «خلیل الوزیر») و به طور کل تمام جریانات سیاسی احتمالی متأثر از انقلاب اسلامی ایران شکل گرفته بود.
مسؤولان این جنبش با پیروی از ایدئولوژی اسلام شیعی منبعث از اندیشه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) به سمت توسعه اصول گرایی اسلامی، روحیه جهادی، مبارزه با ظلم و قدرت های استعماری و بخصوص رژیم صهیونیستی، حزب الله را راهبری کرده و جایگاه آن را از یک حزب نظامی به یک سازمان سیاسی نظامی اجتماعی ارتقاء بخشیدند. سازمانی که به تدریج با قوت گرفتن در لایه های مختلف اجتماعی لبنان، به نام جنبش مقاومت اسلامی لبنان شهرت یافت.
مبارزه با اسرائیل، رژیم نامشروع صهیونیستی تا نابودی کامل این رژیم در صدر اهداف حزب الله قرار گرفته است و برای رسیدن به این هدف از هیچ تلاشی فروگذار نبوده است و شهدای بسیاری تقدیم کرده است.
از آنجا که حزب الله در آغاز شکل گیری از طیف ها و جریانات مختلف هواداری می شد، به صورت گروه ها و دسته جات پراکنده در گوشه و کنار لبنان دست به عملیات نظامی می زد.
این عملیات که گاهی با هدایت و رهبری یکی از اعضای برجسته و با نام مشخصی نظیر «پرچم سیاه»، «جندالله»، «هواداران انقلاب اسلامی»، «انقلاب اسلامی فراگیر» اجرا می شد و گاهی بدون نام و نشان و هدایت مشخص شکل می گرفت، به تدریج سایه سیاه وحشت را بر پیکر رژیم صهیونیستی گستردند. اما نخستین و سهمگین ترین عملیاتی که علیه رژیم اسرائیل به اجرا در آمد و جهان را در بهت جانفشانی و روحیه شهادت طلبی شیعی فرو برد، عملیات استشهادی احمد قصیر بود. این عملیات که منجر به هلاکت 9 تن از نظامیان اسرائیلی در مقر فرماندار نظامی صور گردید، اسرائیل را وارد گرداب جدیدی کرد و با گونه ای تازه از مقاومت آشنا نمود، گونه ای که کارشناسان به تمامی آن را متأثر از انقلاب اسلامی ایران می دانستند و صحنه کارزار را به نفع نیروهای مقاومت به تدریج تغییر داد. مسؤولیت این عملیات«حزب الله» و مجری آن«شهید احمد قصیر» تا سال 1985 فاش نشد.
پس از این عملیات نیروهای مقاومت اسلامی دست به سلسله عملیات نظامی گسترده ای زدند که در پایان سال 1983 منجر به عقب نشینی رژیم صهیونیستی از بیروت، بنت جبیل و بخشی از جنوب لبنان شد. اما سال 1984 با شهادت شهید شیخ راغب حرب که به تأسی از حضرت امام خمینی(ره) مساجد را پایگاه های مقاومت کرده بود، سید عباس موسوی و شیخ صبحی طفیلی به سازماندهی حزب الله و برقراری ارتباط با گروه ها به منظور انتقال رویکردها و دیدگاه های حزب الله پرداختند.
اعلام موجودیت:
حزب الله که به واسطه هجوم اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در سال1982 با همکاری سپاه پاسداران و پیوستن گروه ها و دسته جات جهادی- شیعی شکل گرفته بود پس از کسب موفقیت هایی در سال 1983 که منجر به عقب نشینی اسرائیل از حومه جنوبی بیروت گردید، اواخر سال 1984 فعالیت آشکار خود را آغاز نمود و در سال 1985 رسماً با عنوان حزب الله اعلام موجودیت کرد.
ایدئولوژی و استراتژی:
حزب الله در نخستین بیانیه رسمی خود در فوریه1985 چنین اعلام موضع کرد:
«تنها راه حل مشکلات لبنان، تأسیس جمهوری اسلامی است و تنها این شیوه حکومت است که می تواند متضمن عدالت و برابری برای آحاد شهروندان لبنان باشد. سازمان حزب الله به عنوان مهم ترین هدف، متعهد به جنگ علیه امپریالیسم غربی و بیرون راندن ایادی آن از خاک لبنان است. این گروه در جهت خروج کامل نیروهای آمریکایی و فرانسوی و سازمان های وابسته شان از لبنان از هیچ کوششی فرو گذار نخواهد کرد. جنگ با اسرائیل مهم ترین دغدغه حزب الله است. و این تنها مربوط به حضور ارتش اسرائیل در لبنان نمی شود، بلکه به عنوان یک هدف کاملاً مشخص نابودی کامل دولت اسرائیل و استقرار حاکمیت اسلام بر بیت المقدس مدنظر می باشد.»
حزب الله لبنان طی این سالها علی رغم شهادت فرماندهان و رهبران بسیاری نظیر شیخ راغب حرب ، سید عباس موسوی ، سید حسن نصرالله ، عماد مغنیه ، سید هاشم صفی الدین ، شهدای عملیات پیجر و…. به مبارزه علیه رژیم غاصب ادامه داده و دست بر گلوی آنها نهادند.
امروز حزب الله خط مقدم دفاع از امت اسلا‌می و همه ملّت های این منطقه است.
10/05/1385″مقام معظم رهبری

مقالات مرتبط

تجربه‌ای برای آینده ؛ از آتش جنگ ۱۲ روزه تا تاب‌آوری صنعت

جنگ ۱۲ روزه نشان داد که تأثیر یک درگیری، تنها به میدان…

گردشگری و تحول پایدار

روز جهانی گردشگری و هفتۀ گردشگری با نگاه تبلیغ و تثبیت گردشگری…

پیوند دانش و کشاورزی

در گفتگو با وحیدرضا کاظمی حقیقی فعال حوزه کشاورزی استهبان: راه ورود…

دیدگاهتان را بنویسید